SAMSUN


Samsun

Samsun'un Tarihi
Samsun olarak bilinmeden önce tarihi metropol, Bizans egemenliği altında ilk olarak Amisos olarak anılıyordu. Türkiye'nin kuzeyinde Karadeniz'de yer alan bu sahil kenti hem zengin bir tarihi hem de modern cazibeyi dengeler. 12.-14. Yüzyıldan itibaren, şehir Selçuklu Türkleri tarafından şimdiki adını aldı ve Avrupalı tüccarlar ile Orta Asya'lılar arasında köprü kuran dev bir ticaret merkezi haline geldi. Eşsiz, uzun ömürlü tarihi ve geniş altyapısı, iki farklı Türk mimarisi tarzının görülebildiği ve incelenebildiği camileriyle sergilenmektedir. Samsun'daki Arkeoloji Müzesi bunu sergiliyor.


20. yüzyıla kadar bu büyük ticaret kenti, bugün Türkiye olarak tanımladığımız diğer yerlerin yanı sıra Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetimindeydi. Bu, 1919'da ünlü Türk Mustafa Kemal Atatürk`ün, Samsun'a gelmesi ve halkı arasında Anadolu'yu savunması için direnişe geçmesiyle değişti. Bu, Türk Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcı olarak kabul edilmektedir.

Bu, şehrin tarihi önemini arttırdı ve Samsun Gazi müzesi, son savaştan itibaren Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusunu onurlandıran, hem yerli hem de yabancı turistleri çeken birçok eser içeriyor. Atatürk'ü anma veya bu şehirde bıraktığı büyük tarihsel ayak izini görmeden gitmek zor. Bandırma Vapuru oldukça popüler bir sitedir. Konstantinopolis'ten Samsun'a gelen buharlı yük gemisi Atatürk zamanının bir kopyası olan bu nispeten modern görünümlü gemi, bu tarihten ve bugün bildiğimiz Türkiye'yi yaratan savaştan çok uzak olmadığımızı hatırlatan bir mirastır.

Doğal Aktiviteler
Türkiye ile olan ticari ve tarihi ilgisinin yanı sıra, sıkça ziyaret edilen Şahinkaya Kanyonu da dahil olmak üzere Samsun'un çevresinde çok doğal güzellikler bulunmaktadır. Bitki örtüsü ile kaplı dev kayalık dağlar aşağıdaki zengin mavi suyu çevreler. Eski Osmanlı dönemi evleri ve camileri hala dağlık bölgede bulunmaktadır. Turlar ve geziler bu bölgede çok popülerdir. Samsun'un kalbinde yer alan Amisos Tepesi, şehrin daha kozmopolit bölgelerinden iyi bir kaçış. Ahşap yürüyüş yolları tepelerin ve karadeniz'in iyi manzarasını sunmaktadır ve 1995 yılında bu alanda büyük bir keşif yapılmıştır. Bir inşaat projesi sırasında bu dönüm noktasında Amisos hazinesi olarak adlandırılan tonlarca eski mücevher ve saf altın ortaya çıkarıldı.


Samsun ayrıca 300'den fazla farklı türden yüz binlerce göçmen kuşa ev sahipliği yapan verimli Bafra Kızılırmak Nehri Deltası'nın yakınında yer almaktadır. Bu alan korunan bir rezervdir. Bafra'nın diğer bölgesi, birçok Türk tütün çiftliğine ev sahipliği yapan verimli bir bölgedir. Türkiye genelindeki tütün endüstrisi 4 milyondan fazla kişiden oluşmaktadır ve Samsun'un çevre ilçeleri -Uygun iklimleri ve karadeniz'e yakınlıkları nedeniyle- gelişen ticarete katkıda bulunmuştur.

Samsun'da Alışveriş Seçenekleri
Şehrin daha modern olanaklarından yararlanmak isteyen insanlar için gitmek kolay olan sayısız alışveriş merkezi ve çarşı var. Yerel turizmin çoğunu Türkiye'nin bu kısmına çekenler bunlar. Piazza, Lovet Outlet ve Yabancılar Samsun Çarşısı, her yıl binlerce ziyaretçinin yer aldığı bir kaç isim. Samsun’un inanılmaz doğasıyla fon olarak rahatlayın, şehirdeki Atatürk'ü onurlandıran müzelere ve anıtlara gidin ya da çok sayıda alışveriş merkezinden birinde alışveriş yapın, herkes için küçük bir şey var.