DOLMABAHÇE SARAYI


Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı, İstanbul Boğazının Rumeli yakasında, Beşiktaş ile Kabataş arasında ve deniz kıyısındadır. Dolmabahçe Sarayı 1842-1853 yıllarında Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılmıştır. Bugünkü Dolmabahçe Sarayı`nın yerinde eskiden padişahlara ve yakınlarına ait ahşap binalar, köşkler vardı. Hattâ Sultan Mahmut II burada büyük bir saray da yaptırmıştı. Ama bugünkü saray yapılırken bunların hepsi yıktırılmıştır. Yapımı 10 yıl süren ve 5 milyon altına mal olan Dolmabahçe Sarayı kıyı boyunca uzunlamasına yer alır; uzunluğu 600 m’dir.

Muayede Salonunun (Taht Salonu) bulunduğu orta bölümü daha yüksektir. Bu salon, büyüklüğü ve yüksekliği bakımından dünyanın sayılı salonlarından biridir. Dolmabahçe Sarayı’nın bundan başka 7 salonu ve 200 odası vardır. Muayede Salonu’nda bulunan, 4 500 kg ağırlığındaki 750 lambalı avizeyi İngiltere kraliçesi Victoria armağan etmiştir. Sarayın bütün salonları Avrupa’dan getirtilen eşya ile donatılmıştır. 1853’ten sonra padişahların çoğu bu sarayda oturmuştur. Atatürk de 1927’den öldüğü tarihe kadar zaman zaman Dolmabahçe Sarayında kalmış, birçok yabancı devlet başkanını (İran şahı, Ürdün ve Irak kralları, İngiltere kralı) burada ağırlamıştır. Atatürk 10 Kasım 1938’de bu sarayın 71 numaralı odasında öldü. Dolmabahçe Sarayı şimdi halkın ziyaretine açık bir kamu malıdır.

Büyüklüğü diğerlerini gölgede bırakan bu muazzam sarayın yanı sıra,
Küçüksu Sarayı, Topkapı Sarayı ve Çırağan Sarayı gibi dünyanın en pahalı otellerine dönüşen küçük ama yine de muhteşem binaların tadını çıkarabilirsiniz.