ANTAKYA


Antakya

Antakya'nın Kısa Tarihi
M.Ö. 300 yılında kuruldu. Büyük İskender'in altında bir general tarafından hizmet edilen bu şehir, İran ve Asya'dan uzanan ve Akdeniz'de sona eren karavan rotalarının merkeziydi. Bu, Roma ve Bizans imparatorlukları boyunca hayatta kalmasına ve gelişmesine yardımcı oldu. Orontes Nehri'nin ağzındaki limanı, ticareti yapılan malları batıya daha fazla ulaşan ülkelere daha da taşımak için hizmet etti. Roma imparatorluğu sırasında Antakya, Roma ve İskenderiye'nin arkasındaki 3. büyük şehir olarak kabul edildi. Yaygın olarak Hristiyanlığın en eski bölgesi olarak kabul edilir. Bu bölge Mesih'in takipçilerinin resmen “Hıristiyanlar” olarak adlandırıldığı yerdir.

Antakya Önemli Yerleri
Türkiye'nin dört bir yanındaki diğer şehirlerde ve destinasyonlarda olduğu gibi, çok sayıda arkeolojik ve mimari kalıntı da bulunmaktadır ve görülmeye değer yerlerdir. Örneğin St.Peter Kilisesi, UNESCO'nun dünya mirası gibi. Büyük bir doğal mağarada inşa edilen Aziz Petrus'un ilk papazın İsa Mesih hakkındaki ilk vaazları verdiği kilisenin olduğuna inanılmaktadır, bu nedenle dünyanın en eski kiliselerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Habib Enajjar Moschee, Antakya'da ayakta kalan en eski camidir ve 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilmiştir. Şehrin birçok farklı din için dini önemi ve Kudüs'e yakınlığı, bölgedeki kutsal şehirlere hac yapan Hıristiyan, Müslüman ve Yahudi inançlarının takipçileri arasında sık sık durma noktası haline getiriyor.

Popüler ve sık ziyaret edilen Hatay Arkeoloji Müzesi, Antakya'nın merkezine kısa bir sürüş mesafesindedir. Bu bina, antik Antakya'da bulunan ve korumacıların burada sergilenmeleri halinde daha iyi korunacaklarını ve hayran kalacaklarını düşünülen birçok eser içeriyor. Giriş ücreti 15 TL'dir. İçeri girdikten sonra müşteriler, neolitik çağdan Osmanlı imparatorluğunun yıkılmasına kadar Hatay'ın tarihine bir göz atabilirler. Bu müze, dünyanın en büyük mozaik koleksiyonlarından birine sahiptir. Burada Orontes Nehri deltasında son zamanlarda çıkarılan mozaik zeminleri görebilir ve mevcut kazı çabaları ve yeni buluntular hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Antakya'da Doğa
Şehrin daha hareketli yaşamından uzaklaşmak isteyenler için Harbiye Şelalesi parkı, birden fazla şelaleye sahip şaşırtıcı bir doğal manzaradır. Aile veya arkadaş çevresi ile bir günlük gezi almak için mükemmel bir yerdir. Açık hava manzarasının tadını çıkarırken oturmak ve rahatlamak için alanın etrafında birçok kafe bulunmaktadır. Bazı restoranlar daha da ileri giderek, masalarını sığ suya yerleştirdiler, böylece orada yemek yiyenler ayaklarını soğuk suya sokabilirler. Bu park, şehir merkezine arabayla 2 saatlik mesafededir.

İklim
Antakya'da iklim yaz aylarında oldukça makul. Akdeniz okyanusuna yakınlığı buna yardımcı olur. Haziran-Ağustos aylarında ortalama günlük sıcaklıklar 19-32 santigrat derece arasında değişmekte olup, Temmuz ayı en sıcak ay ve Ağustos ayı en kurak aydır.

Taşımacılık

Antakya'nın 19 km kuzeyinde bulunan Hatay havalimanı, şehir merkezine ulaşmak için uygun bir yoldur. Ancak, havalimanının küçük olması nedeniyle, daha ucuz bir uçuş ve doğrudan bir uçuş bulmak kolay değil. Adana Şakirpaşa Havalimanı'ndan birçoğunun daha fazla şansı olacak. Daha sonra Antakya'ya arabayla veya otobüsle yaklaşık 3 saat sürer. Bu, bir kez bu bölgeye seyahat edecekseniz dikkate alınacak birşey.